Spel is de taal van het kind. Speltherapie leert kinderen hun eigen unieke kracht weer aan te boren.
Trainingen      Voor wie      Achtergrond      Contact                


AchtergrondMijn naam is Irene Timmers. Ik heb de opleiding Mindful Teacher voor kinderen en jongeren gevolgd bij de Academie voor Mindful Teaching van Eline Snel in Amersfoort. De opleiding Trainer Mindful Parenting volgde ik bij Joke Hellemans en Susanne Bögels van UvA Minds Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind. De training die ik in mijn praktijk verzorg, volgt het protocol van de achtweekse en tienweekse trainingen “Aandacht werkt! Mindfulness voor kinderen en jongeren”. De training is uniek in de omgeving van Eindhoven, Zuid-Oost Brabant en de Belgische Kempen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van de Academie voor Mindful Teaching.

De eerste mindfulnesstraining voor volwassenen werd eind jaren ’70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, die de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) aanvankelijk opzette voor mensen met chronische pijn, die uitbehandeld waren en moesten leren leven met deze pijn. Inmiddels heeft mindfulness zijn werking bewezen en wordt mindfulness in de gezondheidszorg op vele gebieden toegepast. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining  (mindfulness) in de afgelopen dertig jaar. Recent (2010) is onderzoek gedaan naar het effect van aandachttraining bij kinderen door de Universiteit van Amsterdam. Zowel bij kinderen als bij volwassenen zijn de effecten van aandachttraining:

  • toenemende vaardigheid om met emoties, frustraties, pijn en stress om te gaan;
  • langdurige en waarneembare afname van klachten zoals vermoeidheid, stress, ziekte, piekeren en slapeloosheid;
  • opvallende toename in de mogelijkheid tot ontspanning van lichaam en geest;
  • meer energie, balans en plezier in het leven;
  • meer verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de leefomgeving;
  • verhoging van concentratie (betere leerprestaties);
  • verbetering van het geheugen, vooral op spannende momenten zoals toetsen en spreekbeurten.
  • Ouders vragen mij soms wat het verschil is tussen trainingen als bijvoorbeeld Leefstijl, Kanjer en Rots & Water die op scholen aangeboden worden en de mindfulnesstraining “Aandacht werkt!”. Leefstijl, Rots & Water en de Kanjertrainingen richten zich primair op het ontwikkelen van sociale vaardigheden in de omgang met anderen in de buitenwereld. Door Aandacht werkt! te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf (de binnenwereld) en alles om je heen (de buitenwereld). Leven in het moment. Door het bewustworden en loslaten van automatismen in gedrag, gedachten, gevoelens en (voor)oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken, zelfcompassie en compassie met anderen te ontwikkelen. Hierdoor verandert gedrag min of meer vanzelf. Van binnenuit.